Výroční zpráva 2015

16. 1. 2016

Výroční zpráva útulku Hany Fuksové na Žikově za rok 2015

Ke dni 31. 12. 2015 je v péči útulku Hany Fuksové na Žikově 100 koček.

Z toho:
V útulku Žikov – 82 koček (foto
zde)

V dočasné péči-18 koček (foto zde)

V roce 2015 proběhlo:

Příjem:  131 koček - zde

Umístění:  84 koček - zde

Úmrtí: 11 koček - zde

Kastrace: 79 koček z toho 45 volně žijících koček

Vakcinace: 121 koček

Revakcinace po roce u koček, pro které se během roku nepodařilo najít domov:  20 koček

Útulek Žikov zahájil rok 2015 řadou změn, tou nejvýznamnější je změna spolupracovníků, bez kterých není možné fungovat a společně s tímto krokem bylo nezbytné založení nových fb stránek:

Děkujeme všem, kteří našim kočičkám zachovali přízeň, protože o kočky šlo, o kočky jde a o kočky by vždy jít mělo. Lidé přichází a odchází, to je život, ale kdo zůstává, to jsou opuštěné kočky, které vaši pomoc potřebují.

Současně kočičky v roce 2015 získaly spoustu nových příznivců a i jim patří veliký dík.

Účastnili jsme se 2. Valentýnské umísťovací Výstavy v Toulcově Dvoře v Praze, kterou pořádal kočičí domov Sluníčko z. s. Moc děkujeme organizátorům za možnost účasti na výstavě, kde našlo nový domov 5 našich kočiček. Foto zde.

Nejsme financováni žádným z přilehlých měst, města, která měla hodně řečí o podpoře koček z jejich městského rozpočtu, zůstala u nesplněných slibů, ale to nás nemůže překvapit, fungujeme 15 let, už jsme jich takových slyšeli a ještě jistě uslyšíme. Tak zase dál suplujeme jejich zákonnou povinnost se o tyto opuštěné kočky postarat a hradíme vše, co potřebují z darů soucitné veřejnosti a vlastní kapsy. Proto jsme se účastnili Velikonočních trhů v Klatovech s charitativním krámkem ve prospěch kočiček. Foto zde.

A protože Klatovy jsou jedním z těch pouze slibujících měst, měst ze kterých se k nám vozí nemálo koček, děkujeme  za možnost účasti na těchto trzích.
Jako každý rok jsme o Velikonočních svátcích uspořádali dny otevřených dveří. Foto
zde.

9. 5. 2015 jsme uspořádali křtiny pro letos první narozená koťátka.
zde.

Ve dnech 16. 5. 2015 – 17. 5. 2015 jsme uspořádali již druhý charitativní bazar pro žikovské kočičky a děkujeme všem, kteří pomohli. Foto zde.

23. 5. 2015 jsme ve spolupráci se spolkem Klatovské kočky z. s. uspořádali již druhou umísťovací výstavu opuštěných koček, na které bylo přítomno 10 žikovských kočiček a 8 z nich nalezlo nový domov i když jeden kocourek byl následně vrácen kvůli tomu, že shodil televizi.
zde.

Kastrovali jsme a kastrujeme volně žijící kočky, které jsou po kastraci vypouštěny zpět do lokality, kde jsme je odchytili, zajišťujeme jim krmení a v případě potřeby veterinární péči.

Za nejdůležitější počin první poloviny tohoto roku pokládám fakt, že se nám podařilo získat úžasné lidičky ochotné poskytnout dočasnou péči
Je to neskutečná pomoc, protože tím, že v okolí není žádný jiný depozit, útulek, azyl či soukromá osoba, kteří by kočky přijímali, kastrovali, očkovali a hledali jim domov ve větším rozsahu, tak většina koček končí u nás. A když je plná karanténa a není kam kočičku dát, nikoho to nezajímá. To potom slyšíme ty stále stejné řeči, jste útulek, depozit vybrali jste si to, tak musíte. Nemusíme a nemůžeme, není v silách žádného útulku či depozita pomoci všem, kteří pomoc potřebují.
Stále se snažíme šířit osvětu ohledně nutnosti kastrací, ale tady u nás je to stále boj s větrnými mlýny. Stejně jako jinde titíž lidé tvrdě odmítající kastrace, se pak svých nechtěných koťat zbavují neskutečně krutými způsoby. Z toho důvodu jsme  začaly obcházet problémové lokality a majitele nekastrovaných koček,  které jsme přesvědčovaly a mnohé z nich přesvědčily o nutnosti kastrací, mnohým  jsme kastrace uhradily,  protože se domníváme že není až tak důležité v čí kompetenci úhrada kastrací je nebo zda si ji majitel koček může či nemůže dovolit, ale mnohem důležitější je pro nás kastrace samotná s výhledem na snížení počtu  strádající  kočičí populace u těchto lidí a v těchto lokalitách. V této činnosti budeme pokračovat i v budoucnu dokud finance a síly dovolí. Jen distribuce osvětových letáčků se podle nás u nás míjí účinkem, roznášíme je pět let a výsledek veškerý žádný, buď je lidé nečtou a rovnou vyhodí, nebo prostě potřebují vše osobně vysvětlit.

Protože se stále držíme na 100 kočičkách a vždy, když počty klesnou umístěnými kočkami, zase stejně rychle stoupnou, není jednoduché pro správce stránek, kde kočičky inzerujeme, udržovat aktuální přehled o našich kočičkách, někdy jsou tyto změny hodně rychlé, proto jsme založili vlastní webové stránky

Jako každý rok jsme se 6.9.2015 s devíti kočičkami účastnili umísťovací výstavy Sen Zvířat a své doma zde našlo pět z nich. Foto zde.

Během víkendu  24. 10. - 25. 10. 2015 jsme uspořádali s několika nadšenci a příznivci našich tlapiček kteří neúnavně pomáhali 3. charitativní bazar pro kočku a obrovské poděkování patří všem, kteří pomohli tiskem letáčků, jejich vyvěšením, dopravou, přímou pomocí na bazárku, sběrem věcí, jejich tříděním a oceněním a poděkování největší všem, kteří věci na bazárek darovali našim kočičkám a těm kteří nás přišli podpořit nákupem. Foto zde a zde.

V sobotu 7. 11. 2015 jsme již tradičně se spolkem Klatovské kočky z. s.  uspořádali umisťovací výstavu koček, které se účastnilo 17 koček z toho 14 žikovských a 3 z Klatovských koček. Domov nalezlo 6 koček, 5 ze Žikova a 1 Klatovská. Foto zde.

6. 12. 2015 jsme se zúčastnili umisťovací výstavy Mikulášská nejen pro kočku, kterou pořádal spolek Pozor kočka, moc děkujeme organizátorům za možnost účasti na této výstavě, kde nový domov nalezly tři naše kočičky. Foto zde.

Počátkem listopadu jsme zplnomocnili právní kancelář registrací našeho vlastního spolku, který bude dál dělat to, co jsme dělali celých 15 let- pečovat co nejlépe to půjde o opuštěné kočky, nově pod vlastním spolkem. Po dokončení registrace Vás se všemi změnami seznámíme a už se moc a moc těšíme.

Členy zakladateli jsou ti, kteří celý rok bojovali za žikovské kočičky, za každou jednu z nich, za ty volně žijící a za ty které to potřebovali a budou to dělat dál jako členové nového spolku. Děkujeme Zdeňce Piknerové, která pro nás zařídila a navrhla logo nového spolku, formou sponzorského daru ho graficky upravil pan Martin Štěpánek a my moc děkujeme oběma.

Po potvrzené registraci rádi uvítáme další členy, kteří se skutečně zajímají o problematiku opuštěných koček nebo jsou jen našimi příznivci.

Koncem roku jsme řešili dvě kauzy nechtěných a nekastrovaných koček, Vimperk  kde jsme odchytali polodivoké kočky z objektu určeného k demolici, nechali je vykastrovat a našli jim stodolu na klidném, místě kde budou moci žít volným životem, který potřebují. Foto zde.

Tupadly od starší paní jsme odvezli tři koťata z toho dvě s trvale poškozeným zrakem, jejich maminu jsme nechali vykastrovat.

Od další majitelky nekastrovaných koček tamtéž jsme odvezli 8 koťat, vykastrovali 6 koček a zbývá vykastrovat asi 4 – 5 dalších, které odchytáme za účelem kastrace, hned jak to dovolí počasí.

Celkově jsme tento rok byli konfrontováni s tíživou situací koček v chatových oblastech, kde kočky po odjezdu chatařů zůstávají bez pomoci a jsou v mnohem svízelnější situaci než opuštěné kočky ve městech.

Stříbrná neděle byla ve znamení charitativního krámku pro žikováčky  a moc děkujeme všem, kteří nás přišli podpořit nákup, těm kteří v něm na stříbrnou nerděli, mrzly a městu Klatovy za možnost účasti, na vánočních v trzích. Foto zde.

Štědrý den na Žikově je již tradicí lidiček, kteří i tento den chtějí udělat hezkým pro kočičky bez domova a přijedou za nimi na návštěvu.

Vánoční materiální sbírka pro žikovské kočičky byla letos jako vždy přímo u nás na Žikově, kde jste neskutečně zaplnili spousty krabic svými dárečky.

Mimo útulek uspořádal stejně jako předešlé roky mezi zaměstnanci fa Plastics systéms pan Hribik a všem kteří přispěli, moc děkujeme.

Městský úřad Sušice a Městská policie Sušice byli dalšími, kteří uspořádali vánoční sbírku pro naše kočičky a my moc všem děkujeme.

Foto zde.

Děkujeme všem novým majitelům našich kočiček za láskyplné domovy, virtuálním rodičům za stálou podporu, všem příznivcům a sponzorům za pomoc a podporu v průběhu celého roku .

Veliké poděkování patří všem dobrovolníkům, bez kterých by většina akcí ve prospěch kočiček nebyla možná, paní Táně Vlčkové, Mudr.Katce Veselé, Milušce Sedláčkové, Evě Desenské, Radce Míškové,Annete Margaret Huxel,Zdeňce Pirnerové, Libušce Janouškové,Jitce Piškové, Jitce Drdové, paní Václavě Raškové ,Klatovským kočkám z.s. a všem ostatním,  kteří pomáhají.