Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kolik stojí kotě?

8. 9. 2023
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kolik stojí kotě?

Jen tak samotné, úplně maličké, bez PP a bez mámy. Když se nic nepokazí, není nemocné a nový domov najde hned po prvním očkování, vyjde takové kotě minimálně na 3354 korun.

Mimochodem, útulek si při adopci za kotě, které už je samostatné, minimálně jednou očkované, opakovaně odčervené, naučené na kočičí toaletu řekne něco mezi 300,- a 1500,- korunami. Dost to bohužel závisí na regionu. V těch chudších se hlavně snaží kotě umístit, i když náklady a adopční poplatek jsou úplně jinde.

Jak jsme k tomu číslu došli?

Vybereme si nějaký průměrný vzorek. Čtyři koťata, mix mourků a černoušků, vyhozená v krabici. Pomalu rozlepují oči, takže jim bude tak deset dní. Až v měsíci začínají jíst sama. Řekněme, že najdete někoho, kdo je ochotný je piplat, každé 2-3 hodiny krmit a vyprazdňovat a má kapacitu.

Jdeme na první nákup. Budete potřebovat klec, dětské přebalovací podložky, sušené mléko pro koťata. Ještě nějaký pelíšek, přepravku, vyhřívanou podložku nebo termofor. Když to dobře půjde, obejdete se bez návštěvy veteriny. Spíš ale dojde na zhnisané oči a nějaké další trable. Jelikož nechceme ohrozit další kočky v okolí, raději ještě prcky otestujeme na parvovirus.

Vše se daří, pečovatelka sice 14 dní pořádně nespala a koťata si nosí v tašce do práce nebo pracuje z domova (na tenhle job jsou perfektní maminky na mateřské), ale koťata konečně sama začínají jíst a vylučovat. Hodně. Čas na druhý nákup. Konzervičky, masíčko, speciální kotěcí granule, mnoho steliva a záchod. Na kvalitě krmení nemůžeme šetřit, chceme pro koťata dobrý základ. Když už jsme u toho, přihodíme pár hraček a možná maličké škrabadlo.

Postupně začíná proces opakovaného odčervení a pak konečně někdy po 9. týdnu života očkování. Dnes je běžný i test na FeLV a FIV. Pak se teoreticky může kotě bez mámy vydat do světa, ale mnoho útulků raději počká až do druhé dávky vakcíny. U koťat, která mámu mají, se čeká s odchodem do nového domova samozřejmě déle, nejméně do 12 týdnů. V tomto případě neutratíte sice nic za sušené mléko, ale paní matka potřebuje jíst hodně a výživně, což opět znamená nákup kvalitního krmiva.

Suma sumárum, tady to máme:

Klec 1000,-
20 ks přebalovací podložky 120,-
5 x mléko Royal Canin* 2700,-
pelíšek 450,-
vyhřívací podložka 820,-
přepravka 350,-
36 x 200 g konzervy Animonda Carny* 960,-
2 kg kuřecí maso 300,-
4 kg kotěcí granule 1200,-
sada míčků a myšek 85,-
1 x 40 l stelivo Cat´s Best* 800,-
nekrytá kočičí toaleta + lopatka 225,-
škrabadlo 300,-
2 x odčervení pastou 275,-
4 x očkování (může se hodně lišit) 2000,- (nebo 4000 Kč, pokud kotě půjde do nového domova až po druhém očkování)
4 x test FeLV + FIV 1510,-
4 x test parvovirus 597,-
Několik hodin péče denně v prvních týdnech k nezaplacení
-------------------------------------------------------------------------
Celkem 13 417** 4 x 3354, -

*vybrali jsme spolehlivé značky oblíbené u útulků
**Tento rozpočet je pro ideální situaci, bez nutnosti gastrointestinálních diet a dalších léčiv, kdy kotě najde domov po prvním očkování. V případě zdravotních problémů je to plus nižší stovky až vyšší tisíce za veterinu. Ideální situace nastává asi tak v jednom z padesáti případů.

Ceny jsou podle stránek zoohit.cz, u produktů s neurčenou značkou jsme vybírali levnější varianty