Jdi na obsah Jdi na menu
 


Trilion koček, milion mrtvol

5. 8. 2021

Patricia Vítová

Může jít o obrázek kočka ragdoll


Trilion koček, milion mrtvol.
Telefon drnčí několikrát denně a hovory na to samé téma: Koťata, koťata všude, koťata co nikdo nechce, nemocná koťata...
Koťata jsou přece boží, krásná, ňuňací...
Jaké to je, když se do útulku dostanou koťata?
Upřímně, na nic. Totálně na nic.
Když máte velké štěstí, nemusíte je dokrmovat. Když to štěstí nemáte, nespíte, nebo vytuhnete s kotětem v náručí během krmení.
Pipláte je a modlíte se, aby přežila.
Když mají matku, modlíte se, aby byla zdravá... Většinou není... Takže koťatům předá různé virózy; jste vážně rádi, když není divoká, a můžete tak aspoň ošetřit koťata ATB bez krveprolití... V období imunologického okna, kdy kočka už odstavuje a vy stále nemůžete očkovat, se klepete, co jim kočka předá dál... Nejlíp parvovirus...
I když jim nedej bože nic není, chodíte je co chvíli kontrolovat - jakmile tvrdě spí nebo mají jiným lidem se zdající roztomilé spací polohy, se zatajeným dechem a zástavou srdce do nich šťoucháte nebo na ně foukáte, jestli žijí. Všude vidíte bubáky. Dřív nebo později reálně. Když nedej bože v kotěcím období spíte dlouho a tvrdě, zdají se vám noční můry, proklatě živé.
Pokud máte v útulku koťata, není dne, kdy nevstáváte ráno se žaludkem sevřeným strachem, jestli jsou ok.
Modlíte se, aby byla co nejdřív dost stará a mohla se naočkovat... Jako naschvál určitě potřebují ATB, takže se vakcinace musí odložit, aby mohla dobře fungovat. Doufáte, že si nevytáhnete černého Petra a nebudete mít případ, kdy koťata onemocní po očkování, protože nemají imunitní systém v pořádku.
Nehty a vlasy máte zničené desinfekcí, protože nepoužíváte voňavý gel na podlahu, jako normální lidi, ale speciální veterinární desinfekce, které zabíjí viry, o takové síle, že by antiCovid mohl jít do pekel... Z neustálého přehazování rukavic vám olezou ruce. Jako dietní kúra to funguje dokonale také. Kůži máte od slaných slz po dokonalém peelingu. Jako bonus migrénu, protože jste sentimentální citlivý blbec, co furt brečí... Co si odnese všechnu tu bolest za ty, co nekastrují a chovají se ke zvířeti jak k dobytku.
Používáte veškeré prostředky k eliminaci rizika. Nášlapné desinfekční podložky na boty, pračky vzduchu s UV čištěním, nepřímé germicidní lampy s ionizací, protože to jediné pomáhá čistit vzduch.
Žijete v neustálém strachu a nevíte, kdy si donesete nějakou svini, která vám sebere pod rukou tyhle malé životy.
Neustále žijete v nervu, že uděláte chybu a třeba panlea se vám rozšíří mezi další vrh koťat.
Do toho neustále zvoní telefon, karanténa je zasekaná, nemůžete nic, nemůžeme kočky házet vidlema na hromadu. Někdo to pochopí, někdo na vás řve a nadává.
Kočky venku se rodí dál, lidi nekastrují.
Nikdo nevidí umírat ty malé venku, vidí až ty, co přežijí. Ne, není normální, že má kočka jedno, dvě koťata... To jsou jen ty šťastnější...
Kočky jsou přemnožené, předávají si rychleji nemoce a genetické dispozice.
Panlea je všude, celé vrhy onemocní FIP, v lokalitách kryje otec dceru, bratr sestru nebo matku. Kočky si při styku předávají leukémii a kočičí AIDS jak na běžícím pásu. Čísla stoupají a to, co bylo dřív neobvyklé, je nyní na denním pořádku.
A většině lidí to je jedno...
Až na pár lidí, co se snaží, kastrují a pomáhají, a až na nás, blbce, co řeší problémy jiných, protože je nemůžou vidět umírat venku... Tak si to odtrpíme stejně, ale alespoň s pocitem, že jich pár desítek (nebo stovek) zachráníme.
Co bude ale dál?
Už je není kam dávat!
Pokud nás chcete poprosit o umístění koťat, udělejte následující. Vezměte je na veterinu, pokud to jde, nechte očkovat a dočasně je aspoň na dva týdny ubytuje v jedné místnosti... I kdyby to byla koupelna... Bohužel nemůžeme slíbit, že zvládneme proplatit všechny náklady z veteriny. Ale situace s opuštěnými kočkami nás válcuje, léčíme, pipláme, brečíme a radujme se z každého pokroku, adopce, vyléčení... Jak to jde vydržet dlouho, než nás to, všechny do jednoho, semele?
Tak prosíme, šiřte osvětu o kastraci, doporučujte kastrační programy Feliti , další kastrační programy , kastrační programy měst, tlačte na města kvůli kastracím. Podpořte sousedy. Pracujete v médiích? Napište o tom, sdílejte fotky reality... Udělejte cokoliv pro záchranu těch zvířat. Aktuální přemnožení koček je zabíjí, kočky nevymřou kvůli kastraci, umírají naprosto zbytečně na nemoci, které se šíří a předávají v genech v absolutně vymknuté populaci.
To, že je nevidíte, neznamená, že tam venku nejsou.

Není k dispozici žádný popis fotky.

Může jít o obrázek cat a food