Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nemusí se toulat!!! KasPro - kastrační program

14. 4. 2020

KasPro - kastrační program

Nemusí se toulat...

Ačkoli možná není nejlepší doba na uspořádání takové kampaně, sami jsme si ji nevybrali. Jaro je nejkritičtější období na expanzi nových kočičích životů a na nás je, abychom kočkám pomáhali bez ohledu na to, jestli je dostatek finančních prostředků nebo jestli venku řádí epidemie. Věříme, že není tak špatně, aby se milovníci koček mohli spojit pro dobrou věc a společně to dokázat zastřešit takový užitečný nástroj.

Na úvodní fotce a videu můžete vidět útulkové kočky Brusinku a Bezinku. Měly štěstí. Našly starostlivou rodinu, péči a lásku. Mají neustále plné misky, špičkovou veterinární péči, očkování, jsou kastrované a čipované. Zkrátka mají život jako v bavlnce a lidskou pozornost po celý den.

Většina jiných koček ale takové štěstí neměla, realita venku je mnohem krutější, než si spousta z nás uvědomuje nebo vůbec uvědomit chce. Odhaduje se, že útulky na území České Republiky ročně přijmou kolem 35.000 koček, přičemž tohle číslo bude jen zlomek skutečného počtu toulavek - většina z nich se lidského zájmu či pomoci nikdy nedočká.

Biologické nastavení kočky je množit se, kdykoli je to možné. Proto se kočky rozmnožují geometrickou řadou. Nové kočičí životy, ale nikdo nechce - útulky jsou plné, volná místa v rodinách nejsou nafukovací a zbytek lidské populace kočky jednoduše nezajímají. V dnešní zrychlené době jsou kočky vystaveny nadměrnému utrpení, které v drtivé většině způsobuje člověk svojí krutostí nebo jen nezájmem. Kočky jsou stříleny, tráveny, topeny a jakkoli jinak týrány. Policii to často nezajímá a obce se ze své zákonné povinnosti postarat se o zvířata na svém katastru, často snaží vykroutit.

Dlouhodobě se snažíme na problematiku toulavých a opuštěných koček upozorňovat a předkládat řešení v podobě osvětové činnosti a prevencí prostřednictvím kastrací. Připravili jsme metodiku integrace kastračního programu pro obce a snažíme se najít řešení jak pro zvířata, tak pro občany i úřady. Bohužel i tak se obce snaží tuto problematiku přehlížet, jako by snad byly oceňovány za to, že ušetří na tom, co ze zákona musí plnit. Vyvinuli jsme proto databázi obcí, která má za úkol mapovat výskyt toulavých koček a díky nashromážděným datům obce přesvědčit, aby se staly v této problematice mentory, motivátory pro občany, a nikoli zbytečnými úředníky, kteří chtějí být k tak závažnému problému slepí.

Proto oslovujeme laickou i odbornou veřejnost s prosbou o pomoc při financování tohoto projektu, který má ambice problematiku koček řešit od základu a ne pouze klouzat po povrchu v podobě řešení důsledků. Prosíme všechny milovníky koček i zvířat všeobecně, aby nás podpořili při budování tohoto nezbytného nástroje, který kočkám pomůže a lidem usnadní život.

https://www.hithit.com/…/nemusi-se-toulat-diky-kastracnimu-…

https://d2fc819w98cyv2.cloudfront.net/projects/project_7465/project/project_image_1585077000210_600x400