Jdi na obsah Jdi na menu
 


JSME NA TOM ÚPLNĚ STEJNĚ!!!

6. 6. 2019

Příběh z Písku - jsme na tom úplně stejně!!!! A stále platí, že hledáme "dočasnou péči" po dobu karantény (cca 8 týdnů - ale vždy záleží na zdravotním stavu konkrétní kočičky...), protože my máme v karanténě zoufale plno!!!
Kdo tedy může poskytnout bezpečné místo doma pro nechtěňátka, prosím zavolete nám. Nenechte je trpět, ukažte že jste lepší než ti, kteří jim toto utrpení způsobili!!! Potřebují Vás, oni si sami pomoci nemohou.

 

OBČANÉ Z PÍSKU A OKOLÍ, NEVOZTE PROSÍM NALEZENÁ NEBO VAŠIMI ZVÍŘATY NAMNOŽENÁ ZVÍŘATA DO ZÁHOŘÍ PANÍ GAŠPARÍKOVÉ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Dnes jsem vyslechla osvaleného, sebevědomého, arogantního muže v nejlepším věku, který vyprávěl, že jeho děti našly a domů přinesly koťata, ale že musí pryč a že je odveze do Záhoří paní Gašparíkové. Zároveň se pán prezentoval, jak výborně zná zákony o tom, jak se zachází se zvířaty a vlastně ten pán věděl úplně všechno nejlépe.. Přesto by mu nebylo stydno hodit svůj problém na záda starší paní, která se sama, ze svých skromných a omezených zdrojů, stará o více než 100 zvířat, která se k ní dostala, protože tímto jednoduchým způsobem jezdilo do Záhoří "uklízet" zvířata spousta občanů i obcí dlouhá léta. Apeluji na slušné chování a zdravý rozum, to znamená řešte tenhle problém tak, jak se řešit má a jak praví český zákon: O OPUŠTĚNÉ, ZTRACENÉ, NEMOCNÉ ZVÍŘE JE POVINNA SE POSTARAT SPÁDOVÁ OBEC.
Není přece možné zneužívat jednoho člověka, tj. paní Gašparíkovou, která nemůžet suplovat a financovat to, co mají dělat obce !!
Dokud budete do Záhoří odvážet nalezená zvířata a různým způsobem vydírat tuhle dámu (že vám je doma roztrhá pes, že máte alergii, že je budete muset utopit, at...) ,a pokud ta zvířata máte alespoň trochu rádi, tak tímto způsobem nikomu nepomůžete, naopak škodíte. MUSÍTE SE OBRACET NA OBCE, VE VELKÝCH MĚSTECH NA MĚSTSKOU POLICII, V MALÝCH NA STAROSTY. DLE ZÁKONA VÁM MUSÍ POMOCT. NENECHÁVEJTE SE ODBÝT !!
Jenom dnešního dne jsem měla asi 6 telefonátů, zpráv, zda přijmeme nalezené kočky, koťata, atd.. Prosím vás, musíte to řešit nejprve úřední cestou. Je třeba obecních útulků a ty nevzniknou, pokud budete stále zneužívat dobroty třeba paní Gašparíkové a jí podobných.
Momentálně nás nejvíce zaměstnávají "přírodní" lidé, kteří nekastrují kočky. Tito chovatelé koček nyní houfně vyhazují koťata, někdy i s kočkou. Jako vrchol sprostoty a hlouposti považuji to, že si občan nevykastruje kočku, ta mu porodí koťata a on potom obtěžuje p. Gašparíkovou nebo nás, abychom mu pomohli. Celý rok děláme osvětu o kastracích, ale některým lidem to stále nedochází.
A pak to dopadá takto: TOHLE MALÉ KOTĚ BYLO VYHOZENÉ DNES V PÍSKU "NA JIHU" , V KRABICI, KDESI POD STROMEM. KOŤÁTKU JSOU CCA 2 TÝDNY A NUTNĚ POTŘEBUJE MAMINKU. viz aktuální foto
Situace na vesnicích je ještě horší než na městech. Včera mi jedna paní vyčítala, že musela utopit koťata, protože jsem si pro ně nepřijela. Paní se tak dopustila týrání zvířete a porušila zákon. Máme my dobrovolníci zadarmo zachraňovat vyhozená zvířata nezodpovědných a hloupých lidí nebo vysedávat na Policii a podávat trestní oznámení na lidi, kteří zabíjí koťata a "ti" lidé si budou hezky sedět u telky, u pivka nebo na plovče ?!
LIDI VZPAMATUJTE SE!
Velmi prosím o sdílení, i kdyby si na základě tohoto článku vykastroval kočku jenom jeden jediný člověk. Děkuji

Zde výňatky ze zákona:
Pokud se vám nepodaří nalézt majitele nalezeného zvířete, svůj nález neprodleně ohlaste obci, na jejímž území k němu došlo. Zákon č. 89/2012 Sb. který říká: „Je-li nalezeno zvíře, u něhož je zjevné, že mělo vlastníka, oznámí nálezce nález bez zbytečného odkladu obci, nelze-li z okolností poznat, komu má být vráceno.“.
„Kdo nález neoznámí a ponechá si nalezené zvíře, vystavuje se možnosti postihu podle Zák. č. 200/1990 Sb., o přestupcích, v platném znění, nebo podle Zák. č. 40/2009 Sb., trestní zákon, v platném znění,“

Obec má ze zákona povinnost postarat se o nalezené toulavé zvíře (Občanský zákoník č. 89/2012 Sb.). Městská policie je orgánem města / obce, proto je Vaše oznámení na městskou policii města považováno jako oznámení nálezu obci, které následně vzniká povinnost se o nalezené zvíře postarat. Obec by proto měla mít nastavené postupy jak zajistit odchyt nalezeného toulavého psa/kočku. Jsou však obce, především menší, které vlastní městskou policii nemají zřízenou, proto v případě, kdy naleznete psa, kočku v takovéto obci, kde není zřízena městská policie musíte řešit přímo s obecním úřadem / starostou. Zákon o veterinární péči navíc výslovně uvádí, že obec hradí náklady spojené s odchytem a karanténováním odchyceného zvířete, není-li jeho chovatel znám (zákon č. 166/1999 Sb.).
Obecní úřad se o zvíře postará „jako řádný hospodář, dokud se jej neujme vlastník“. A informaci o nálezu vyvěsí nebo alespoň vyhlásí.

 

Na obrázku může být: kočka